4x4sweden.se
http://4x4sweden.se/forum/

Frågor om Jimny årsmodell 2017
http://4x4sweden.se/forum/viewtopic.php?f=3&t=62197
Sida 1 av 1

Författare:  loudspeaker [ lör jan 06, 2018 23:42 ]
Inläggsrubrik:  Frågor om Jimny årsmodell 2017

Hej! Ny här. Överväger seriöst att köpa en ny Jimny årsmodell 2017. Var och provkörde en hos handlare igår. Kul bil om än lite skumpig och högljudd. Skulle behöva lite vägledning och vore tacksam för svar:

1) Kan man generellt räkna med att kunna äga och köra en Jimny i cirka 10 år och hålla den i gott skick så länge (kör max 1000 mil per år. bilen kommer parkeras utomhus.)

2) Rostar den mycket? Behöver man göra en kostsam rostskyddsbehandling direkt efter nyköp?

3) Är det dyrt med reservdelar och service? (Jag skruvar inte själv så

4) Går den sönder mycket?

5) Jag kör mest i stan och till fiskevatten i de intilliggande bergen och i närområdet (ingen renodlad off-road), men pallar man skumpandet och ljudnivån under ett par-tre längre landsvägsresor om året också (från mellansverige till fjällfisket) eller blir man tokig då? =)

Summa sumarium: jag är ute efter en mindre, rolig, billig, enkel bil med hög markfri gång, som jag kan äga billigt över lång tid. Är jag rätt ute med en Jimny.

/Arvid, Örebro

Författare:  gubbstrutten [ sön jan 07, 2018 11:17 ]
Inläggsrubrik:  Re: Frågor om Jimny årsmodell 2017

Hej loudspeaker och välkommen till forumet.

Jag äger en Jimny MT -06 sedan drygt 1½ år tillbaka.(min fjärde Suzuki)
Min närmast föregående Suzuki var en -98 som efter 11 år var praktiskt taget rostfri.
P g a 2 varv bakåtrullning i en allt för brant uppförsbacke så skrotades bil.
Vid demonteringen konstaterades att den var så gott som rostfri.
Men jag hade varit noga med rostskyddsbehandling och alltid tvättat den varje gång jag använt den i terrängen samt oftast även torkat den under med tryckluft och målat i ev kontakter med "skogens fasta föremål".
Min Jimny, som går på tolfte året, är, såvitt jag kunnat se helt rostfri, utom på infästningarna i ramen för länkarmarna, där kontakt med "skogens fasta föremål" lämnat avtryck = färgavskrap. Härutöver har jag en nästan heltäckande skyddsplåt av 5 mm härdad fartygsaluminiumplåt för att skydda bl a fördelningslådan.

1. Ja, om man sköter den genom regelbunden noggrann tvätt.

2. En omfattande rostskyddsbehandling är att rekommendera. Förste brukaren till min Jimny hade kostat på en dyr rostkyddsbehandling när bilen var ny, samt kompletterat löpande.

3. Vet inte om det är dyrt med reservdelar till Jimny eftersom det endast behövts oljefilter, som jag köpt hos min lokala Suzuki-återförsäljare, som var prisbilligare än Mekonomen. Till tidigare Suzukin har jag, förutom lokala Suzuki-återförsäljaren handlat delar från Danmark och Suzuki-doktorn(tror jag han heter om jag minns rätt).

4. Jämfört med andra bilar(3 Jeepar, 2 Land Rover +10 andra 4x4-bilar) har inte mycket gått sönder och krävt dyra delar.

5. Jimny är ingen "långpendlarbil". Därtill är den för hög och kort. Jag har dessutom höjt min och monterat större däck, vilket förstärker "vingligheten". Men 10 - 15 mil är uthärdligt. Har man långa ben kan sitsen upplevas som väl kort med dåligt stöd för låren. Baksätet är ett skämt. Jag har bakre ryggstöden konstant nedfällda och har monterat ett nät bakom framstolarna så att min Labradortik ska kunna färdas säkert med mig.

Som partisk i målet vill jag påstå att en bättre bil än Jimny inte kan köpas nu för tiden, med reservation för "långfärdskomforten".

Lycka till Arvid! :tumbup:

Författare:  loudspeaker [ sön jan 07, 2018 18:14 ]
Inläggsrubrik:  Re: Frågor om Jimny årsmodell 2017

Stort tack för bra och utförligt svar, Gubbstrutten. Det uppskattas verkligen!

Som sagt, Jimnyn ligger väldigt bra till som min nya bruksbil. Det är möjligen de där få lite längre resorna som görs årligen som avskräcker en aning :shock:

Nu nämnde ju Gubbstrutten att det inte alltid behövs så mycket reservdelar till en Jimny, men är det någon som kan säga något mer om hur dyrt det är med reservdelar om det skulle behövas? Och finns det lättillgängliga delar att köpa in för andra än märkesverkstäder, tänker om man skulle lämna in på exempelvis Mekonomenverkstad (skruvar ju inte själv).

Författare:  gubbstrutten [ mån jan 08, 2018 17:42 ]
Inläggsrubrik:  Re: Frågor om Jimny årsmodell 2017

RDT 198 du är spekulant på? :roll:

Författare:  loudspeaker [ tis jan 09, 2018 20:47 ]
Inläggsrubrik:  Re: Frågor om Jimny årsmodell 2017

Hehe. Det är ju den som står hos suzukihandlaren här i stan iaf. Gillar i och för sig den där skogsgröna färgen (gubbgröna enligt elaka tungor). Tror dock att det är ett demoex och att man får vänta på en annan att levereras. Men visst kommer det väl en ny kaross nu under 2018. Då kanske man kan pruta till sig en bra deal på 2017’s demoex.

Sida 1 av 1 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/